Nyheter från institutionen

Kort eller lång strålbehandling vid prostatacancer?

2014-12-18
Vilken strålbehandling är effektivast vid prostatacancer – stora doser under kort tid eller små doser under längre tid? Detta testas i en studie som initierats och leds av Anders Widmark, professor vid institutionen för strålningsvetenskaper, Umeå universitet.

Hjärntumörgen identifierad av Umeåforskare

2014-12-16
Ett internationellt forskarlag har för första gången identifierat en gen som kan förklara varför hjärntumörformen gliom, den mest elakartade formen av hjärntumörer, kan drabba två eller flera medlemmar i samma familj. Rönen publiceras i tidskriften Journal of the National Cancer Institute.

Barncancerfonden stöder forskning i Umeå

2014-12-16
Barncancerfonden anslår 73 miljoner till forskning om barncancer utifrån höstens ansökningar. I Umeå får två forskare - Viveca Lind och Roger Henriksson - ta del av projektanslag på 1,4 miljoner kronor.

Klinisk behandlingsforskning vid Umeå universitet får över 18 miljoner

2014-12-10
Vetenskapsrådet har tagit beslut om Rambidrag inom klinisk behandlingsforskning. Två beviljade projekt, som finns vid Umeå universitet, beviljas totalt 18,5 miljoner kronor.

Isolering av viktigt hjärncentra ger försämrat minne

2014-11-25
Försämrat minne bland äldre kan förklaras av att ett viktigt centra i hjärnan, hippocampus, med stigande ålder blir allt mer aktivt vid vila och därmed samverkar mindre effektivt med andra hjärncentra då man försöker minnas. Det visar forskare från Umeå universitet i en studie som publiceras i tidsk...

Valet av andningsmotstånd påverkar behandlingsresultatet vid andningsbesvär

2014-11-03
Valet av behandlingsteknik när man genomför motståndsandning för att öka lungornas luftinnehåll vid andningsgymnastik behöver väljas med omsorg för att uppnå avsedd effekt. Det konstaterar sjukgymnast Maria Sehlin i den avhandling hon försvarar vid Umeå universitet, den 7 november.

PET-MR – ett lyft för patienterna

2014-09-23
Nu är den på plats, 50-miljonersgåvan till Norrlands universitetssjukhus. PET-MR-kameran ska ge regionens patienter den allra bästa cancerbehandlingen, individanpassad, säkrare och mer precis. Dessutom blir den ett mycket viktigt redskap för forskarna.

UNT Debatt: Bättre i skolan med test

2014-06-27
Testbaserad inlärning ger mycket effektiva resultat, när den används för lärande – inte för att sätta betyg, skriver Lars Nyberg, professor i neurovetenskap vid Umeå universitet, på Uppsala Nya Tidnings debattsida.

Sidansvarig: Maria Wing
2008-10-21