Nyheter från institutionen

PET-MR – ett lyft för patienterna

2014-09-23
Nu är den på plats, 50-miljonersgåvan till Norrlands universitetssjukhus. PET-MR-kameran ska ge regionens patienter den allra bästa cancerbehandlingen, individanpassad, säkrare och mer precis. Dessutom blir den ett mycket viktigt redskap för forskarna.

UNT Debatt: Bättre i skolan med test

2014-06-27
Testbaserad inlärning ger mycket effektiva resultat, när den används för lärande – inte för att sätta betyg, skriver Lars Nyberg, professor i neurovetenskap vid Umeå universitet, på Uppsala Nya Tidnings debattsida.

Industrimannen Carl Bennet finansierar medicinsk forskning vid Umeå universitet

2014-06-18
En ny professur i medicinsk teknik och stöd till forskning inom förebyggande av hjärt-kärlsjukdom, samt thoraxkirurgi vid Umeå universitet. Det blir möjligt tack vare finansiering från industrimannen Carl Bennet.

Förlust av gen ökar risk för både sent och tidigt återfall i bröstcancer

2014-05-31
Förlust av genen LRIG1 kan hjälpa till att visa vilka bröstcancerpatienter som har ökad risk att drabbas av återfall i sjukdomen, både i tidigt och många år senare. Det visar forskare från Umeå universitet i en studie som publiceras i tidskriften Cancer Research.

Vinnova-miljoner utvecklar strålbehandling vid NUS

2014-05-26
Tio miljoner kronor från Vinnova sätter fart på det nationella projektet Skonsam strålbehandling som leds från Norrlands universitetssjukhus.– Bidraget gör att vi kan samla spetskompetens från hela landet för att utveckla och implementera nya behandlingsmetoder för cancerpatienter, säger Mikael Karl...

Cellgiftsbehandling vid livets slut skapar osäkerhet

2014-05-12
Cellgiftsbehandlingar mot obotlig cancer är tuffa och det kan skapa osäkerhet om behandlingens nytta, och om den bör ges eller inte, hos de sjuksköterskor som medverkar i behandlingen. Det är ett av resultaten i den avhandling som Ulla Näppä försvarar vid Umeå universitet, den 16 maj.

Högsta betyg till biomedicinprogrammet

2014-05-07
Biomedicinprogrammet vid Umeå universitet är landets bästa kandidatprogram i biomedicin. Även magister- och masterexamina i biomedicin har fått omdömet mycket hög kvalitet i Universitetskanslersämbetets utvärdering.

Mammografiscreening minskar dödligheten hos 40-49-åriga kvinnor

2014-03-17
Sverige är ett av de få länder som erbjuder kvinnor i åldern 40-49 år mammografiscreening. Resultat från världens hittills största studie om mammografiscreening för kvinnor i denna åldersgrupp visar att insatsen minskar dödligheten i bröstcancer.

Sidansvarig: Maria Wing
2008-10-21